torsdag 11 augusti 2011

Idag säger vi GRATTIS till alla som heter...

Susanna =)

(Grattis till mig själv! Haha...)

Onödig men tokrolig Susanna-fakta:

Namnet Susanna härstammar från den persiska staden Schushan, som vi vanligen kallar Susa. Staden betyder ”de vita liljornas stad” och kvinnonamnet Susanna betyder därför ”den vita liljan”. Susanna är en grekisk form av det hebreiska namnet Shushannah, som betyder ”lilja”. I Norden var namnet känt redan under Medeltiden, men lite vanligare blev det först efter reformationen. År 1260 användes namnet i Sverige för första gången, och i den Svenska almanackan stod namnet för första gången år 1706. Det har sedan dess varit dagens namn den 11 augusti. Att man firar namnet den 11 augusti beror på en romersk martyrjungfru som dog den här dagen år 295 e. Kr.

I bibelns gamla testamente berättas om en vacker och duglig kvinna i Babylon som hette Susanna. Hon var gift med Joakim, och hon blev falskeligen anklagad för äktenskapsbrott efter att ha avvisat två gubbsjuka hycklare som spionerat på henne i badet. Susanna kom undan äktenskapsbrottet då hon räddades av den rättfärdige Daniel.

70- och 80 talet var den tidsperiod då det låg på modet att heta Susanna. I slutet av 80-talet var Susanna ett av de 75 vanligaste namnen i Sverige. Populariteten har därefter sjunkit kraftigt.

I Sverige fanns år 2010, 13020 st Susanna. 1274 st av dessa var Skåningar, varav 354 av dessa var Malmöiter, och jag en av dem =)

3 kommentarer:

Mickan sa...

Grattis igen sötis! Och du, de där glasögonen klär dig! ;)

Anonym sa...

Grattis i efterskott!!!///linisen

Anonym sa...

grattis i efterskott hoppas du hade enunderbar dag ...

/M